Faedah-Faedah Penggunaan Laman Sosial Kepada Remaja

Penggunaan laman sosial seperti ‘Facebook’, ‘Instagram’ dan ‘Twitter’ telah mendapat perhatian masyarakat di negara ini terutamanya golongan remaja.

Jelaskan faedah-faedah penggunaan laman sosial kepada remaja.

Pendahuluan

Perkembangan bidang sains dan teknologi telah menghasilkan pelbagai ciptaan baharu untuk kegunaan dan kemudahan manusia masa ini. Pada masa yang sama perkembangan sains dan teknologi juga telah mengubah budaya atau cara hidup masyarakat. Sebagai contoh, dahulu manusia berkomunikasi secara bersemuka- Hasil perkembangan sains dan teknologi, masyarakat kini boleh berhubung atau berkomunikasi tanpa bersua muka – melalui panggilan telefon. Teknologi terkini membolehkan masyarakat berhubung melalui laman sosial Facebook, Twitter, Instagram, aplikasi Telegram dan WhatsApp – dalam alam maya. Persoalannya, apakah faedah laman sosial kepada remaja?

Ayat topik

Menambahkan kenalan dan mengeratkan hubungan

Ayat huraian

Remaja mempunyai kecenderungan tinggi untuk berkenalan. Aplikasi sosial yang terdapat di laman-laman sosial memberi ruang dan peluang kepada pengguna laman sosial untuk menambah kenalan atau mengeratkan hubungan antara saudara mara ataupun rakan taulan yang berada di mana-mana sahaja walaupun tidak bersua muka secara nyata.

Ayat contoh

Laman sosial seperti Facebook menyediakan kemudahan carian kenalan, menerima kenalan baharu ataupun menghantar permintaan untuk berkenalan dengan individu yang mempunyai akaun dengan Facebook. Paparan foto wajah individu, butiran peribadi dan maklumat lain juga merupakan kemudahan yang disediakan laman sosial Facebook. Laman sosial yang lain seperti Instagram dan Twitter juga mempunyai pelbagai kemudahan yang disediakan untuk kegunaan pemilik akaunnya.

Ayat kesan

Seseorang itu akan dapat berkenalan dengan sesiapa sahaja di dunia ini walaupun hanya secara maya – dunia tanpa sempadan. Hubungan persahabatan atau persaudaraan akan kembali terjalin – kian menjadi erat , Berbual secara penghantaran mesej atau membuat panggilan video.

Ayat penegasan

Kewujudan laman sosial membolehkan sesuatu hubungan antara dua pihak akan bermula, Kembali terjalin atau menjadi semakin erat

Ayat topik

Dapat berkongsi maklumat

Ayat huraian

Laman sosial menjadi wahana perkongsian maklumat khususnya berkaitan akademik ataupun pengetahuan am dalam kalangan pelajar. Laman sosial juga menyediakan pelbagai maklumat yang diperlukan oleh pelajar sekolah atau pelajar institusi pengajian tinggi

Ayat contoh

Facebook membolehkan pelajar berkongsi maklumat dengan mudah dan cepat – maklumat di hujung jari. – Facebook mempunyai kemudahan memuat naik atau memuat turun maklumat – Aplikasi Telegram dan WhatsApp juga menyediakan kemudahan perkongsian maklumat antara setiap ahli kumpulan. Urusan perbincangan atau diskusi berkaitan dengan topik atau tajuk dalam mata pelajaran dapat dilakukan secara maya

Ayat kesan

Memudahkan pelajar menerima maklumat atau menghantar maklumat kepada rakan-rakan yang dalam tempoh masa singkat.

Ayat penegasan

Perkongsian maklumat dapat dilakukan dalam tempoh masa yang singkat – menjimatkan masa dan wang ringgit. Perbincangan juga dapat dilakukan dalam suasana yang menyeronokkan.

Ayat topik

Menjana sumber pendapatan .

Ayat huraian

Laman sosial Facebook dan WhatsApp membolehkan remaja khususnya berjinak-jinak dalam dunia perniagaan secara atas talian dan memberi pulangan kewangan yang lumayan.

Ayat contoh

Remaja boleh mempromosikan barang jualan dengan cara yang mudah, berkesan tanpa memerlukan modal yang besar – Terdapat pelbagai jenis barang yang dijual melalui laman sosial – Bisnes tudung, beg tangan, perhiasan wanita, barangan kosmetik, pelbagai jenis makanan – merupakan barangan yang biasa diiklankan dan dipasarkan melalui laman sosial. Urusan jual beli semuanya dilakukan melalui laman sosial. Pelanggan dapat memberikan komen terhadap barangan yang dibeli dalam masa yang singkat

Ayat kesan

Terdapat remaja yang telah berjaya menjana pendapatan mencecah ribuan ringgit sebulan hasil perniagaan atas talian. Memberi peluang kepada remaja untuk menceburi bidang perniagaan tanpa perlu menyediakan premis perniagaan – Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan

Ayat penegasan

Laman sosial merupakan platform terbaharu untuk menjana pendapatan atau mendapatkan sumber rezeki.

Ayat topik

Cara baharu pembelajaran

Ayat huraian

Pembelajaran secara tradisional – guru mengajar, pelajar mendengar dan mencatat – kurang relevan dengan keperluan dunia pendidikan masa ini – ketinggalan zaman – katak di bawah tempurung. Pelajar inginkan persekitaran pembelajaran yang kondusif dan tidak bersifat statik tetapi bercorak interaktif.

Ayat contoh

Pembelajaran melalui laman sosial – menyediakan peluang kepada pelajar untuk belajar dalam suasana dan waktu yang fleksibel- boleh memilih waktu untuk belajar secara bersendirian atau secara berkumpulan mengikut kelapangan diri – boleh mencari sumber rujukan bagi sesuatu topik atau tajuk secara pantas – terdapat pelbagai laman yang menyediakan nota atau soalan-soalan latihan beserta skema jawapan yang boleh menjadi rujukan pelajar.

Ayat kesan

Pembelajaran menjadi aktiviti yang menyeronokkan – pencapaian akademik pelajar meningkat- lebih ramai pelajar yang lulus dalam peperiksaan

Ayat penegasan

Laman sosial seperti Facebook, Telegram dan WhatsApp  merupakan wadah pembelajaran berkesan dan menyeronokkan.

Penutup

Kewujudan pelbagai laman sosial dalam alam maya pada masa ini banyak memberikan faedah kepada masyarakat terutamanya golongan remaja. Namun, harus diakui bahawa kewujudan laman-laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram juga mendatangkan implikasi negatif kepada penggunanya. Budaya negatif seperti budaya fitnah dan penyebaran berita palsu kian berleluasa. Pihak kerajaan seharusnya menggubal undang-undang baharu atau menguatkuasakan undang-undang sedia ada bagi menangani masalah tersebut.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s