Usaha Kerajaan Dalam Meningkatkan Mutu Sukan Negara

Usaha Kerajaan Dalam Meningkatkan Mutu Sukan Negara

Kekalahan skuad bola sepak kebangsaan dalam pertandingan kelayakan Piala Dunia kepada pasukan singapura serta tumbangnya jagoan badminton negara Datum Lee Chong dalam kejohanan badminton baru baru ini seolah-olah mengesahkan bahawa mutu sukan Malaysia semakin merudum. Hal ini belum lagi mengambil kira prestasi sukan-sukan teras yang lain seperti hoki, olahraga, renang dan sebagainya. kemerosotan pencapaian atlet -atlet negara ketika bertanding sama ada pada peringkat serantau mahupon antarabangsa telah menimbulkan pelbagai tanggapan negatif dalam kalangan peminat sukan di negara ini. Apakah atlet -atlet kira hanya gah ketika bertanding sesama sendiri sehingga mewajarkan gelaran *jaguh kampung* ataupon atlet kita kurang bermotivasi apabila bersaing pada peringkat antarabangsa? Walau apa pun pertikaiannya, ternyata pelbagai langkah konkrit dan menyeluruh perlu diambil untuk meningkatkan mutu sukan negara,agar kita dapat duduk sama rendah berdiri sama tingg dengan negara negara lain dalam bidang sukan .

Dalam hal ini, perkara utama yang perlu diberikan perhatian ialah dengan merombak jawatankuasa induk yang menaung sesebuah persatuan sukan. Bukan lagi rahsia kebanyakan persatuan sukan di Malaysia dipimpin oleh elit politik. Lihat sahaja persatuan- persatuan seperti persatuan bolasepak Malaysia (FAM), Persekutuan Hoki Malaysia (PHM), dan persatuan Badminton Malaysia (BAM). Malangnya,para pemimpin yang dipilih secara sebulat suara ini sering menjadikan persatuan berkenaan sebagai Medan untuk mencari pengaruh dan meneruskan agenda politik mereka. Keghairahan memenuhi agenda peribadi,menyebabkan program pembangunan sukan dan atlet telah dianaktirikan oleh mereka . kedangkalan ilmu tentang bidang sukan serta kegagalan memahami perubahan yang berlaku. Mewajarkan ketandusan pencapaian para atlet kita. Berkenan hal ini, mantan Perdana Menteri,Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah menyeru agar para pemimpin politik melepaskan jawatan mereka dalam persatuan sukan agar program pembagunan sukan hanya dapat ditangani oleh induvidu yang berkelayakan. Justeru,sewajarnya bar is an kepimpinan sukan ini dirompak dan seterusnya memberikan laluan kepada muka -muka baru yang mempunyai latar belakang bidang sukan serta beriltizam tinggi untuk memajukan mutu sukan negara . bak kata peribahasa hanya jauhari yang mengenal menikam.

Di samping itu, program – program pembagunan atlet juga perlu diperbaiki dan diberi nafas baru dalam usaha melahirkan atlet yang berdaya saing dan mampu mengibarkan cabaran negara para peringkat antarabangsa kerajaan melalui kementerian sukan dan belia telah menyediakan peruntukan yang cukup banyak untuk menyokong program-program pembagunan sukan di negara ini seperti penubuhan Majlis Sukan Negara(MSN) dan institut Sukan Negara (ISN). Program pembagunan sukan ini meliputi aspek -aspek kritikal seperti kewangan, kejurulatihan,pemakanan ,psikologi dan sebagainya. Berhubung dengan isu ini. Menteri Belia dan Sukan. Datuk Sabri Chik pernah menegur tentang cara pemakanan pemain bola sepak kebangsaan ketika bertanding dalam kejohanan Piala Asia yang dianggap tidak bersesuaian dengan diet para atlet. Menurutnya, kebanyakan para pemain bola sepak negara lebih menggemari roti canai, nasi lemak dan merokok. Kegagalan menyediakan program-program berkualiti,memungkinkan mutu sukan negara terus merudum dan kita terus ketandusan para atlet yang berpontensi. Contohnya sejak menjuarai Piala Thomas pada 1992. Persatuan Badminton Malaysia (BAM) terus gagal membentuk sebuah arena badminton. Biarpon muncul gandingan emas. Koo Ken Kiat dan tan Boon Heong. Namun kegagalan pasukan negara dalam Kejohanan Badminton Dunia bulan lalu menterjemahkan segala -galanya. Namun begitu segala kelemahan tidak harus menjadi noktah untuk kita terus berusaha. Dengan penggemblengan usaha dan iltizam semua pihak, pastinya sinar du hujung terowong dapat dijelmakan untuk mengangkat kembali martabat sukan negara kita.

Selain itu, para atlet negara juga perlu didedahkan dengan kejohanan- kejohanan antarabangsa secara lebih cekap dan penyertaan secara berterusan amat penting dalam usaha memantapkan persembahan Serta menyesuaikan diri dalam situasi pertandingan yang sebenarnya. Pasukan bola sepak contohnya,tidak mampu membentuk persefahaman yang mantap jika digabungkan menjelang saat akhir pada sesebuah kejohanan sahaja. Setiap pemain sudah pasti mempunyai latar belakang kemahiran dan peribadi yang berbeza. Justeru, penyertaan secara berterusan dalam perbagai kejohanan dapat membentuk persefahaman dalam kalangan mereka seterusnya mampu menuai hasil yang diharapkan. Pencapaian jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei dan ratu squasy negara, Nicole Ann David sehingga membolehkan mereka berada pada kedudukan teratas senarai pemain terbaik dunia adalah berpunca daripada penyertaan yang tidak putus- putus dalam pertandingan peringkat antarabangsa. Perlu ditegaskan bahawa kejayaan yang diinginkan tidak boleh dijelmakan dengan usaha secara ala kadar ibarat melepaskan batuk di tangga. Sebaliknya ia menuntut iltizam dan kerja keras semua pihak sama ada dalam Kalangan atlet, pihak -pihak berwajib, dan malahan peminat sukan tanah air.

Di samping itu, kementerian pelajaran Malaysia juga perlulah berperanan mencungkil bakat bakat muda Dari peringkat sekolah lagi kita sedia maklum bahawa para pelajar di seluruh negara begitu ramai yang mempunyai bakat yang terpendam dalam bidang sukan. Buktinya semasa kejohanan sukan di peringkat sekolah, daerah,negeri dan kebangsaan,kita dapati ramai pelapis muda yang berbakat dan berpontensi. Namun bakat mereka tenggelam begitu sahaja setelah tamat zaman persekolaha. Oleh hal yang demikian pihak kementerian Pelajaran Malaysia perlu menggilap bakat -bakat muda ini hingga mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Penubuhan sekolah sekolah sukan seperti Sekolah Sukan Sultan Abdul Jalil, Sekolah Sukan Tunku Mahkota Ismail (SSTMI) Bandar Penawar dan lain- lain merupakan satu langkah bijak akan datang agar kita tidak ketandusan pelapis dalam bidang sukan negara pada masa akan datang.

Pegambilan jurulatih serta pemain import juga merupakan suatu usaha yang positif ke arah meningkatkan mutu sukan negara. Hal ini demukian kerana para atlet serta ahli sukan mendapat bimbingan serta tunjuk ajar daripada jurulatih yang berwibawa. Para pemain dapat didedahkan dengan teknik, serta kemahiran bertaraf dunia agar pemain *kita dapat duduk sama rendah berdiri sama tinggi* dengan pemain pemain di peringkat dunia. Selain itu,para pemain juga akan mendapatkan rakan pelatih atau “sparing partner” yang bertaraf dunia. Dengan pendedahan serta latihan insentif ini sudah pasti para atlet kita akan mampu bersaing atau bertanding di peringkat antarabangsa. Tindakan FAM untuk mengambil semula pemain- pemain import dalam Liga Bola Sepak Malaysia merupakan usaha *serampang dua mata*, iaitu untuk meningkatkan mutu sukan negara serta menyemarakan sokongan peminat sukan kepada pasukan pilihan mereka. Jelaslah bahawa pengambilan jurulatih dan pemain import bukan sahaja meningkatkan prestasi atlet atau ahli sukan,malahan dapat meningkatkan imej negara di mata dunia.

Konklusinya, kemerosotan mutu sukan negara tidak seharusnya dibiarkan terus berlanjutan kerana ia sedikit sebanyak berkaitan dengan maruah kita pada peringkat antarabangsa. Sejajar dengan usia kemerdekaan negara yang sudah menjangkau angka Lima puluh tahun, seharusnya ia telah mematangkan pencapaian kita dalam bidang sukan. Mungkin tiada salahnya untuk kita belajar dengan negara negara seperti Trinidad dab tabago ataupun Kenya yang telah berjaya melayakkan diri dalam pertandingan akhir bola sepak Piala Dunia 2006 serta mampu melahirkan atlet olahraga bertaraf dunia.

.

 

 

Hanya dengan kerjasama erat semua pihak, misi untuk melihat kelibat anak anak muda Malaysia beraksi pada pusingan akhir bola sepak Piala Dunia akan menjadi kenyataan. Peribahasa melayu ada menjelaskan *pengayuh sudah ada di tangan ,perahu sudah ada di tangan* terserah kepada kita untuk merealisasikan impian 26 juta rakyat Malaysia. “Majulah sukan untuk negara!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s